SAD
0

Clinton kategorički odbacila dijalog s Hamasom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kandidatkinja za američku državnu tajnicu Hillary Clinton "kategorički" je isključila u utorak bilo kakav dijalog s radikalnom palestinskom grupom Hamas sve dok ovaj ne prizna Izrael i odustane od nasilja.

"Ne treba pregovarati s Hamasom sve dok on ne odustane od nasilja i ne prizna Izrael te prihvati već potpisane sporazume", rekla je bivša prva dama SAD-a pred Komisijom za vanjske poslove Senata koji treba da potvrdi njeno imenovanje na čelo američke diplomatije.

Tokom razgovora u američkom Senatu, Hillary Clinton je naznačila da će u vanjskoj politici SAD-a dominirati pitanja vezana za Kinu, Rusiju, Iran, Irak i izraelsko-palestinski sukob.

Clinton je rekla da planira tijesno sarađivati s Rusijom i Kinom oko ključnih ekonomskih i sigurnosnih pitanja, kao i po pitanju neširenja nuklearnog oružja.

"Svijet se danas nalazi u najvećoj globalnoj ekonomskoj krizi poslije 1929., a historija te krize nas uči o posljedicama diplomatskih promašaja i nekoordiniranih reakcija", ocijenila je Clinton u pripremljenom tekstu podnesenom odboru za vanjsku politiku američkog Senata.

Povodom Irana, Clinton je rekla da buduća administracija Baracka Obame ne isključuje nijednu opciju kada je u pitanju pristup prema nuklearnom programu Teherana, naglasivši da će SAD "imati nov, drugačiji pristup, jer ono što je dosada pokušano nije uspjelo".

Od Irana će se tražiti prekid programa za nuklearno naoružanje i SAD će pokušati da uvjeri Iran i Siriju da napuste opasno ponašanje i postanu konstruktivni akteri u regionu.

Istovremeno, SAD će obratiti pažnju na sigurnosne potrebe Izraela ali i na legitimne političke i ekonomske palestinske težnje, navela je Clinton i naglasila da se ona zalaže za hitan prekid vatre.

Prema američkoj proceduri, imenovanje visokih državnih funkcionera i ambasadora SAD-a treba prvo da potvrdi Vanjskopolitički odbor Senata.