Sjeverna Koreja
0

Clinton i oslobođene novinarke krenuli za SAD

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši američki predsjednik Bill Clinton u srijedu je napustio Sjevernu Koreju s dvije američke novinarke koje je pomilovao sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il, što bi moglo otvoriti izravne pregovore o nuklearnom razoružanju.

"Clinton je sigurno napustio Sjevernu Koreju s američkim novinarkama Laurom Ling i Eunom Lee. Oni su na putu za Los Angeles gdje će se Laura i Euna vratiti svojim porodicama", rekao je Clintonov glasnogovornik Matt McKenna.

Američke novinarke, koje su radile za Curent TV, čiji je jedan od osnivača Clintonov zamjenik Al Gore, uhapšene su u martu zbog optužbe da su nezakonito ušle u Sjevernu Koreju.

Obje su u junu osuđene na 12 godina prisilnog rada. Brojni analitičari smatrali su da je to zapravo bilo sredstvo utjecaja Pjongjanga na Washington.

Vijest o pomilovanju novinarki objavljena je manje od 24 sata pošto je Clinton neočekivano doputovao u Pjongjang i sastao se s Kimom ne bi li ga nagovorio da oslobodi novinarke. Ranije je dogovoreno da Clintonova posjeta Sjevernoj Koreji, koji je Bijela kuća nazvala privatnim, neće imati veze s nuklearnim pitanjem, objavili su službenici u Washingtonu.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je porodice novinarki kako bi izrazio olakšanje zbog njihova oslobađanja, a američke vlasti rekle su da će se Pjongjang suočiti s dubljom izolacijom nastavi li se 'provokativno ponašati', odnosno nastavi li i dalje provoditi nuklearna i raketna testiranja.

Američka administracija tvrdi da Pjongjangu nije ništa ponuđeno ni obećano vezano uz neriješena pitanja oko nuklearnog naoružanja u zamjenu za oslobađanje novinarki.