Svijet
0

Clinton i Obama ponovili kritike protiv rata u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva demokratska kandidata u utrci za Bijelu kuću Hillary Clinton i Barack Obama ponovili su u utorak kritike protiv rata u Iraku, u trenutku dok u Senatu o tome raspravljaju najviši američki dužnosnici.

"Već pet godina neprestano slušamo Bushovu administraciju kako nam govori da se stvari poboljšavaju, da upravo prevladavamo sve poteškoće", rekla je Hillary Clinton zapovjedniku američkih snaga u Iraku generalu Davidu Petraeusu i ambasadoru u Bagdadu Ryanu Crockeru, tokom rasprave pred komisijom oružanih snaga Senata.

"Svaki put Iračani ne uspiju učiniti ono što se očekivalo od njih", dodala je ona, ocjenjujući da je vrijeme da se počne s "urednim" povlačenjem američkih snaga iz Iraka.

Okomivši se na republikanskog predsjedničkog kandidata Johna McCaina, koji oštro osuđuje obećanja vojnog povlačenja Hillary Clinton i Obame, Clinton je dodala: "Bilo bi neodgovorno nastaviti politiku koja nije donijela rezultate, koji nam se stalno i još obećavaju".

"Kakvi bi uvjeti trebalo da postoje da vi ocijenite da aktuelna strategija nije dobra", pitala je Clinton generala Petraeusa, obraćajući mu se s tonom prigovora. "Izgleda da dajete procjenu utemeljenu na uvjetima, ali ti uvjeti nisu jasni".

General Petraeus nije mogao priznati da procjena situacije ne može biti "matematička".

Obraćajući se na televiziji, prije rasprave u Senatu, Clinton je naglasila da borbe u Basri i Sadr Cityju pokazuju da "strategija slanja vojnog pojačanja ne funkcionira".

Obama, koji bi trebao govoriti u večernjim satima, tokom obraćanja generala Petraeusa i Crockera pred komisijom za vanjske poslove, rekao je da "Amerikanci ne mogu vječito ostati u Iraku".

"Dugoročna okupacija nije dobra ne samo s vojnog nego i s ekonomskog aspekta", rekao je on NBC-u, podsjećajući da rat košta 400 miliona dolara dnevno. "Rat u Iraku skrenuo je s borbe protiv Al-Qaide i onih koji su odgovorni za smrt 3.000 Amerikanaca od 11. septembra 2001", rekao je on.