Svijet
0

Clinton i Obama izjednačeni, McCain u znatnom vodstvu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dan uoči "super utorka", kada se predizbori održavaju u 24 američke savezne države, ispitivanja birača ukazuju na dramatičan zaokret kod demokrata gdje je Hillary Clinton izgubila gotovu svu prednost pred Barackom Obamom, dok je John McCain učvrstio vodstvo pred Mittom Romneyem i drugim republikanskim protukandidatima.

Prema prosjeku pet nacionalnih ispitivanja birača provedenih u posljednjih nekoliko dana - CNN/Opinion Research Corp., instituta Gallup i Pew, te TV-mreža ABC i CBS, senatorica Hillary Clinton dobiva 45 a senator Obama 43 posto glasova demokratskih birača.

Prije samo dvije sedmice, 20. januara, Clinon je imala 48 posto a Obama 28 posto podrške birača.

U bici za republikansku predsjedničku nominaciju, senator McCain ima podršku 44 posto republikanskih birača, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney 29 posto, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee 18 posto i kongresnik iz Teksasa Ron Paul šest posto podrške.

"Nakon premoćne pobjede u Južnoj Karolini i ubrzo nakon toga podrške koju je dobio od obitelji Kennedy, Obama je stekao zamah u ovoj kampanji", ocijenio je politički analitičar CNN Paul Schneider.

"Obama je u zamahu. Ako se taj trend nastavi, to bi mogla biti velika noć za Obamu", ocijenio je stručnjak za ankete John Zogby, čije je ispitivanje za TV kanal C-SPAN pokazalo da Obama vodi pred Clinton u Kaliforniji, Missouriju, Georgiji i još tri države dok su izjednačeni u New Jerseyu i Arizoni. Clinton uvjerljivo vodi u matičnoj državi New York i susjednom Connecticutu.

I nova ispitivanja potvrđuju da su čvrsta biračka baza Hillary Clinton žene, Hispanici i stariji birači, dok su za Obamu Amerikanci afričkog podrijetla, muškarci i mlađi birači.

Na sutrašnjim predizborima u 22 države demokrati biraju 1.681 delagata za nacionalnu konvenciju, od 2.025 potrebnih za nominaciju. Delegati se dijele razmjerno broju glasova, pa se prognozira tijesna borba kod demokrata i nakon "super utorka".

Senator iz Arizone McCain postupno povećava vodstvo u republikanskoj utrci još od pobjede u New Hampshireu 8. januara, nakon čega je osvojio i Južnu Karolinu i Floridu, te dobio zamah povlačenjem Rudyja Giulianija.

Ankete pokazuju da McCain uvjerljivo vodi pred Romneyem u New Yorku, New Jerseyu, Connecticutu i Illinoisu, dok mu je prednost jednoznamenkasta u Georgiji i Missouriju. Romney vodi u Kaliforniji, gdje pobjednik dobija 101 delegata.

Ključ za mnoge predizbore mogli bi biti neodlučni birači kakvih je u svim državama od 10 do 15 posto.

Na današnjim predizborima u 21 državi, republikanci biraju 1.020 delegata na nacionalnu konvenciju od 1.091 potrebnog za nominaciju. U 10 od tih država, pobjednik dobija sve delegate, pa je moguće da rezultati "super utorka" promoviriraju McCaina u sigurnog predsjedničkog kandidata, ocjenjuje u ponedjeljak američka štampa.

Za sve kategorije američkih birača, privreda je glavna tema kampanje, a čak dvije trećine smatra da je zemlja već u recesiji, pokazuju ankete. Čak 44 posto ispitanih na prvo mjesto stavlja privredu, 20 posto rat u Iraku a 16 posto reformu zdravstva, 10 posto problem imigracije a 8 posto terorizam.

U simulacijama predsjedničkih izbora 4. novembra pobjednik je demokratski kandidat, i to Obama uvjerljivije od Clinton. Prema ispitivanju CNN/Opinion Research Corp., Hillary Clinton pobjeđuje McCaina s 50 prema 47 posto, a Romneya s 56 prema 41 posto glasova.

Barack Obama, pobjeđuje McCaina s 52 prema 44 posto glasova, a Romneya s 59 prema 36 posto glasova.

Obama, 47-godišnji senator iz Illinoisa, sa sadašnjim zamahom u utrci, naklonosti medija, prednošću koju ima u državama koje glasaju nakon "super utorka", finansijskom snagom svoje kampanje, sposobnošću da se odupre moćnoj "mašineriji" Clintonovih te bržem adaptiranju promjenama težišta kampanje, čini sve bližim ostvarenju svoj pokušaj da postane prvi crnački predsjednički kandidat u američkoj povijesti.