Svijet
0

Clinton apelovao na slanje više vojnika u Afganistan

FENA
Bivši američki predsjednik Bill Clinton izjavio kako su ponovna pojava talibana i rastući uzgoj maka u Afganistanu znaci nedovoljnog prisustva koalicijskih trupa u toj zemlji.

Clinton je također izjavio kako se globalna potraga za liderima al-Qaide mora intenzivirati i upozorio da borba protiv terorizma samo vojnim metodama nosi rizik od poticanja ljudi da se okrenu ekstremizmu.

"Nema dovoljno vojnika da služe toj zemlji (Afganistanu)", izjavio je on na prijemu u londonskom Royal Albert Hollu. Sjedinjene Države tu imaju 21.000 vojnika, a NATO ima oko 20.000.

Afganistan trpi najteže pobunjeničke napade od svrgavanja talibanskog režima krajem 2001. u ratu pod američkim vodstvom. Proizvodnja opijuma u Afganistanu također je doživjela bum od 2001. U prošloj godini proizvedeno je više od 4.500 tona opijuma, oko 90 posto svjetskih zaliha.

Osiguravanje dobre vlade u Afganistanu i proganjanje sumnjivih članova al-Qaide dva su današnja globalna prioriteta, kazao je.

"Mislim kako je bitno da borba protiv terorizma osigura izvornu muslimansku demokratiju u Afganistanu i da intenziviramo lov za liderima al-Qaide jer su oni još daleko najopasnija globalna mreža s globalnim ciljevima", izjavio je Clinton.

Bivši predsjednik izjavio je kako ne vjeruje da je iranski nuklearni program najveći svjetski problem. Umjesto toga, kazao je, najveći problem je rizik djelovanja terorista nezavisno od zemalja i njihova sposobnost da se domognu nuklearnog oružja.