Svijet
0

Članovi njemačke vlade neće prisustvovati otvorenju Olimpijskih igara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel i članovi njemačke vlade neće prisustvovati svečanom otvorenju Olimpijskih igara u augustu u Pekingu, saopćila je u petak njemačka vlada.

"Niko od članova njemačkog kabineta neće prisustvovati otvorenju igara", saopćio je glasnogovornik njemačke vlade Thomas Steg. On je dodao da će ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble, u čiju nadležnost spada i sport, tokom igara posjetiti njemačke olimpijce, javila je Hina.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier također je odbacio mogućnost prisustvovanja otvorenju igara. Dosad je Steinmeier, kojega je na otvorenje pozvao njegov kineski kolega Jang Jiechi, ovu mogućnost držao otvorenom.

Steg je naglasio da izostanak članova njemačkog kabineta sa svečanosti otvorenja igara nema nikakvu političku pozadinu.

"Njemačka kancelarka je još sredinom februara, dakle prije nemira u Tibetu, svom kineskom kolegi Wen Jibau saopćila da neće prisustvovati otvorenju", rekao je Steg te je dodao da "nije ni običaj" da predsjednici vlada prisustvuju otvorenju igara, osim ako se slučajno u tom trenutku ne nađu u zemlji.

Sljedeći planirani posjet Angele Merkel Kini najavljen je za sredinu oktobra, kada se u Pekingu održava Kinesko-evropski forum.

Njemačka vlada i dalje se protivi raspravi o mogućem bojkotu Olimpijskih igara zbog situacije u Tibetu.