Svijet
0

Članovi iranskog parlamenta skupljaju potpise za smjenu Ahmadinejada

Sarajevo-x.com
Iranski reformisti počeli su skupljati potpise od članova iranskog parlamenta za smjenu predsjednika Mahmouda Ahmadinejada. Do sada su skupili 38 potpisa od upotrebnih 72 koji su zakonski potrebni kako bi se smijenio iranski predsjednik.

“Mnoge akcije sadašnje vlade i predsjednika Ahmadinejada doveli su zemlju u jako zabrinjavajuću ekonomsku i političku situaciju.”, izjavio je Noureddin Pirmouzen, predstavnik reformističke manjine Irana.

Osvrćući se na UN-ovu rezoluciju od 23. decembra o uvođenju sankcija Teheranu zbog pokretanja nuklearnog programa, Pirmouzen je rekao kako je to bila kap koja je prelila čašu strpljenja Iranaca.

“Parlament ne može mirno sjediti i gledati kako daljnji razvoj situacije dodatno pogoršava ionako lošu ekonomsku situaciju Irana, a sve zbog nesposobnosti sadašnje vlade.”, dodao je.

“Ne vjerujem da će Ahmadinejad otići prije kraja mandata, ali isto tako ne vjerujem da će uspjeti izboriti još jedan mandat na sljedećim izborima. Ahmadinejadovo “zlatno doba” je završilo”, izjavio je politički analitičar Issa Saharkhiz.