Francuska
0

Članice G-20 postigle dogovor o disbalansima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnici vodećih svetskih privreda u subotu su na sastanku Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i onih s brzim rastom postigli kompromisni sporazum o mjerama za uočavanje neravnoteža u globalnoj privredi, za koje stručnjaci smatraju da su značajno doprinijele finansijskoj krizi, otkrila su dvojica neimenovanih zvaničnika G20.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica G20 uspjeli u da nagovore Kinu da usvoji listu od pet indikatora za utvrđivanje disbalansa, time što su ublažili kriterije za mjerenje suficita tekućeg plaćanja, prenosi AP.

Jedan od anonimnih zvaničnika pojasnio je da je na dvodnevnom sastanku, koji se danas završava u Parizu, odlučeno da kamate na kineske devizne rezerve, najveće u svijetu, neće biti uključene u proračun bilansa tekućih plaćanja, kojim se mjeri trgovinski i kapitalni priliv i odliv neke zemlje. Tako će taj indikator predstavljati kombinaciju između bilansa tekućih plaćanja, kojeg je željela većina zemalja, i trgovinskog bilansa, što je tražila Kina.

Preostala četiri indikatora čine realne efektivne kursne stope, devizne rezerve, kao i nivoi javnog i privatnog duga. Postizanje dogovora predstavlja djelimični uspeh za Francusku, koja ove godine predsjedava G-20. Međutim, teži zadaci utvrđivanja kada disbalansi postaju opasni i kako ih ublažiti ostavljeni su za buduće sastanke.