Svijet
1

Članice Femena protestovale ispred Ambasade Tunisa u Parizu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Članice feminističke aktivističke organizacije Femen organizovale su toples protest ispred Ambasade Tunisa u Parizu, povodom početka suđenja trima ženama optuženim za javnu nepristojnost u toj zemlji.

Tri žene, Pauline Hillier, Marguerite Stern i Josephine Markmann, također su članice Femena, a uhapšene su prošlog mjeseca nakon toples protesta ispred Palače pravde U Tunisu.

Dvije Francuskinje i jedna Njemica protestovale su protiv osude Amine Tyler, tuniske članice ove organizacije, koja je organizovala sličan protest na internetu.

Advokati nekoliko islamističkih grupa pokušali su odgoditi suđenje kako bi se mogli pridružiti kao tužioci.

http://www.youtube.com/watch?v=b9ZD2cUsYuM

U Parizu su članice Femena nosile plakate i molile su se ispred Ambasade Tunisa. Njih 10 su na sebi imale samo donje rublje i čarape. Napisale su i slogane na prsima, koji pozivaju na oslobađanje četiri žene u Tunisu. Ostali slogani glasili su "Allah me stvorio slobodnu", "Bit će nas milioni" i "Žensko proljeće dolazi".

U Berlinu je glasnogovornik Vlade Njemačke, Steffen Seibert, novinarima izjavio da će se kancelarka Angela Merkel najvjerovatnije osvrnuti na pitanja o ljudskim pravima i vladavini prava tokom njenog sastanka sa tuniskim premijerom.