Svijet
0

Članice EU žele biti jedinstvene u pregovorima o Kosovu

FENA
Evropski ministri vanjskih poslova pokušali su u petak u Viana do Castelo u Portugalu da pokažu kako su jedinstveni u odnosu prema novim pregovorima o statusu Kosova. Početkom godine, između 27 članica EU su se pojavila razmimoilaženja, ali prema navodima, evropsko jedinstvo u vezi s Kosovom je bolje nego prije godinu dana.

Šef švedske diplomatije Carl Bildt kazao je u petak po dolasku na skup šefova evropske diplomatije koji će trajati do subote u Portugalu kako je evropsko jedinstvo "dobro, bolje nego prije godinu dana".

Zvanični stav Evropske unije je da podrži plan medijatora Ujedinjenih nacija Marttija Ahtisaarija da Kosovo dobije kontroliranu nezavisnost. Neke zemlje članice, kao Slovačka i Španija, suočene sa zahtjevima za nezavisnost u Kataloniji i u Baskiji, i Kipar i Grčka koje imaju problem Sjevernog Kipra, izrazile su rezerviranost prema ovom planu, javio je AFP.

"Mislim da smo s imenovanjem Wolfganga Ischingera, diplomate i pregovarača s iskustvom, koji poznaje region, na putu da izgradimo dobar evropski stav", objasnio je Bildt.

Ischinger predstavlja EU u evropsko-američko-ruskoj trojci koja će do 10. decembra voditi nove pregovre o statusu Kosova sa srbijanskim i kosovskim zvaničnicima. Svi se nadaju da će se postići rješenje prihvatljivo za obje strane i da će ga prihvatiti i Moskva koja je u UN-u blokirala svako rješenje koje je otvaralo vrata nezavisnosti Kosova.

Ischinger će u subotu podnijeti izvještaj ministrima EU o početku pregovora.