Svijet
0

Članice EU dogovorile pokretanje pomorske akcije protiv trgovaca ljudima

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Države članice EU dogovorile su se danas da pokrenu pomorsku akciju kojom bi trebalo da budu spriječene aktivnosti trgovaca ljudima, koji su odgovorni za priliv migranata preko Sredozemnog mora u Evropu.

"Upravo je donesena odluka o pokretanju pomorske operacije, kako bi se razbio model poslovanja mreža krijumčara i trgovaca ljudima", navela je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini na Twitteru, nakon sastanka ministara vanjskih poslova i odbrane EU.

Mogherini je istakla da će sjedište nove pomorske misije protiv krijumčara migranata biti u Rimu, a predvodit će je italijanski admiral Enrico Credendino, prenio je AFP.

Najavljena ambiciozna operacija EU, koja počinje u junu, predviđa slanje ratnih brodova i izviđačkih aviona do obale Libije čije vode su postale epicentar humanitarne katastrofe koja se posljednjih mjeseci našla pred vratima Evrope.

Plan EU predviđa eventualno uništavanje krijumčarskih brodova prije nego što stignu do obala Evrope, iako je za tu vojnu akciju potrebna rezolucija Vijeća sigurnosti UN.