Svijet
0

Članica Pussy Riot prekinula štrajk glađu

Klix.ba
Maria Alekhina
Maria Alekhina
Zatvorena članica ruskog punk benda Pussy Riot, Maria Alekhina (24), prekinula 11-dnevni štrajk glađu protiv zatvorskih vlasti.

Alekhina tvrdi da protiv nje postoji čitava kampanja progona u zatvorskoj koloniji na planini Ural. Žalila se da su zatvorski zvaničnici pokušali da protiv nje okrenu druge zatvorenike slamanjem sigurnosnog sistema.

"Zatvorenici su ranije mogli slobodno da uđu ili napuste svoj radni prostor, ali sada moraju da čekaju i do sat vremena da bi ih čuvar doveo ili odveo", izjavio je Alekhinin advokat. Alekhina je počela štrajk glađu nakon što joj je zabranjeno da prisustvuje vlastitom saslušanju za uslovno puštanje na slobodu.

Tokom štrajka je prebačena u bolnicu zatvorske kolonije, navodi Pyotr Verzilov, suprug jedne od njenih kolegica iz benda, koji ju je posjetio u zatvoru.

Podsjetimo, članice Pussy Riot optužene su prošle godine za "huliganizam motivisan vjerskom mržnjom" zbog svog protesta protiv Vladimira Putina u moskovskoj glavnoj katedrali.

Nakon što je Alekhina počela štrajk glađu, nekadašnji član Beatlesa, Sir Paul McCartney pisao je nekoliko puta ruskim vlastima da razmotre njeno puštanje na slobodu te da joj dozvole da prisustvuje budućim saslušanjima. McCartney je i ranije izražavao svoju podršku članicama Pussy Riot.