Svijet
0

Članica benda Pussy Riot nastavila štrajk glađu

Klix.ba
Zatvorena članica ruskog punk benda Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova, nastavila je štrajk glađu nakon što je iz bolnice vraćena u kaznenu koloniju, saopćio je njen suprug.

Tolokonnikova (23) služi dvogodišnju kaznu u koloniji u oblasti Mordovia zbog protesta protiv predsjednika Vladimira Putina u moskovskoj katedrali.

Osmodnevni štrajk glađu počela je 23. septembra, zahtijevajući da je prebace u drugu kaznenu koloniju zbog "robovlasničkih" uslova. Štrajk je rezultirao njenim odlaskom u bolnicu.

"Trenutno se Nadezhda nalazi u bolničkom odjelu kaznene kolonije 14, a ranije je obećala da će nastaviti štrajk glađu ukoliko je ne prebace u drugu koloniju", naveo je u pismu Pyotr Verzilov, Nadezhdin suprug.

Regionalna zatvorska služba potvrdila je Verzilove navode te saopćila kako je Tolokonnikova napisala izjavu u kojoj navodi da odbija uzimati hranu.

Trenutno je Tolokonnikova pod nadzorom zatvorskih ljekara.

Njena kolegica iz benda, Maria Alyokhina, odbila je nastavak saslušanja za ublaženje kazne. Navodi da je to učinila iz solidarnosti sa Tolokonnikovom.

Tolokonnikova je prošlog mjeseca započela štrajk glađu, nakon što je objavila pismo u kojem se žali kako žene u koloniji tretiraju poput robova te rade po 17 sati u radionici. Navela je i kako joj je zamjenik upravnika zatvora ukazao da bi mogla biti ubijena ukoliko nastavi žalbe o zlostavljanju.