Svijet
145

Civilni život pod upravom IDIL-a organizovaniji nego što se pretpostavljalo na Zapadu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U gradovima širom pustinjskih krajeva sjeverene Sirije militanti IDIL-a uspostavili su državnu upravu i obezbjeđuju struju, vodu i plate za stanovništvo, te osnivaju i grade banke, škole, sudove i džamije. Zbog toga je civilni život po upravom IDIL-a organizovaniji nego što se to pretpostavljalo na Zapadu, piše The Independent.

Dok je njihovo vojno krilo postalo poznato širom svijeta po svojoj okrutnosti I svirepim ubistvima civila i novinara, stanovništo je u pojedinim krajevima u kojima vlada IDIL zadovoljno uslovima života, navodi The Independent.

Posebno efikasnu upravu IDIL je ostvario u sirijskoj provinciji Raqqa.

“Impresivan je njihov institucionalni rad”, rekao je za Independent jedan od aktivista iz ove provincije koji sada živi u Turskoj.

Stanovnici ovih krajeva, ali i aktivisti koji se protive vladavini IDIL-a istakli su da je IDIL uspio uspostaviti državnu upravu za manje od godinu koliko su njihovi militanti prisutni na ovim prostorima.

Nakon osvajanja Raqqe, militantni IDIL-a su zabranili alkohol i svaka komunikacija sa ostatkom svijeta mogla se odvijati isključivo posredstvom IDIL-ovih vođa.

Prema navodima aktivista, pojedini pripadnici IDIL-a trguju i sa biznismenima lojalnim sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, kako bi se obezbjedilo dovoljno brašna i hljeba.

Borci i civilni radnici IDIL-a dobivaju i platu, zahvaljujući takozvanoj Muslimanskom finansijskom domu, što je svojevrsno ministarstvo finansija IDIL-a, piše The Independent.

Svi trgovci koji podižu cijene budu kažnjeni, a civilna uprava IDIL-a, prema tvrdnjama očevidaca, siromašnim stanovnicima provincije Raqqa daje 75 eura mjesečno.