Južna Koreja
0

Civilni letovi otkazani zbog prijetnji sjevera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvije aviokompanije u Južnoj Koreji promijenit će rute svojih letova nakon što je Sjeverna Koreja objavila da više ne može garantirati njihovu sigurnost.

Prijetnja Pjongjanga uslijedila je nakon njegovih upozorenja da bi američko-južnokorejska vojna vježba planirana za iduću sedmicu mogla izazvati vojni sukob.

Tridesetak međunarodnih letova svakodnevno prođe sjevernokorejskim zračnim prostorom i kreće s Juga.

Južna Koreja je odmah pozvala komunističku državu da povuče svoju prijetnju.

"Prijetiti civilnim avioprijevoznicima koji normalno djeluju po međunarodnim avijacijskim pravilima ne samo da je protiv međunarodnih pravila nego je i čin protiv čovječnosti", izjavio je portparol južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje Kim Ho-nyeon.

Dopisnik BBC-ja iz Seula John Sudworth tvrdi da putnički avioni koji idu iz Seula za istok Sjedinjenih Država obično nadlijeću Sjever preko Japanskog mora slijedeći korejsku obalu ka Rusiji i sjevernoj Aljasci.

Dva vodeća avioprijevoznika, Korean Air i Asiana Airlines, promijenila su rute svojih letova.

Redovna godišnja američko-južnokorejska vojna vježba, u kojoj učestvuje desetine hiljada vojnika, počinje u ponedjeljak i traje 12 dana.

Sjeverna Koreja protivi se vježbi svake godine, ali je ona došla u vrijeme povišenih napetosti na korejskom poluostrvu.

Pjongjang je odustao od niza mirovnih sporazuma s Jugom zbog odluke Seula da poveže slanje pomoći s napretkom u denuklearizaciji Sjevera.

Šestostrani razgovori o sporazumu o pomoći u zamjenu za razoružanje zakočeni su a sjevernokorejski susjedi vjeruju kako bi se ona mogla pripremiti za testiranje dugometnog projektila pod krinkom lansiranja satelita.

Sjeverna Koreja ove je sedmice izrazila protivljenje redovnoj godišnjoj vojnioj vježbi na rijetkom sastanku svojih generala s komandom UN-a pod američkim vodstvom (UNC) na Jugu.

Potom je u četvrtak sjevernokorejski komitet upozorio da se "sigurnost ne može garantirati za južnokorejske civilne avione" tokom predstojeće vježbe.

Niko ne zna "kakvi bi vojni sukobi mogli biti izazvani tim neopreznim vojnim manevrima", saopćio je komitet.

Drugi kratki susret između generala i UNC-a držan je u petak, ali nije bilo nikakvih vijesti o napretku.

U Washingtonu je portparol State Departmenta Gordon Duguid izjavio da je saopćenje Sjevera "krajnje beskorisno".

Kazao je da bi Pjongjang trebao raditi na ispunjenju svojih obaveza o razoružanju "umjesto da daje izjave koje prijete miroljubivoj avijaciji".

Vodeći američki posrednik za Sjevernu Koreju Stephen Boswort trenutno je u posjeti Kini, Japanu i Južnoj Koreji u naporu da udahne život u zamrle razgovore o razoružanju.