Svijet
6

Cirih prvi grad u svijetu u kojem će automobili biti na elektropogon

SRNA
Cirih
Cirih
Eksperti Švicarske savezne kancelarije za životnu sredinu, meteorologiju i klimatologiju (BAFU) upozoravaju da klimatske promjene na najdirektniji način počinju da utiču na ljude i okolinu. Godine 2011. Švicarska je bila najtoplija od 1864.godine, kada je počelo redovno mjerenje temperature.

Posljednjih 50 godina temperatura u u ovoj zemlji povećavana je u godišnjem prosjeku za skoro dva stepena celzija. Posljedice su katastrofalne, a osjećaju se na promjenama hidrosfere, vegetacije, kriosfere i sa direktnim utjecajem na ekonomiju i društvo.

U studiji o klimatskim promjenama u Švicarskoj eksperti BAFU upozoravaju da je evidentno godišnje smanjenje ukupne mase glečera za gotovo 0,5 posto koje prati i smanjenje površina koje su u toku godine pokrivene snijegom.

Direktna posljedica toga su problemi u zimskom turizmu i veća upotreba tehnike za proizvodnju vještačkog snijega da bi dinamika ski-turizma bila održana.

Povećanje prosječne godišnje temperature uzrokuje i pojavu sve većeg broja oboljelih od srčanih i disajnih problema. A sve to prate i migracije biljnih vrsta koje se povlače u više slojeve Alpa.

Da bi se na klimatske promjene adekvatno odgovorilo, uz već postojeće mjere zaštite klime, savezni parlament Švicarske odlučio je da se razradi "Strategija prilagođavanja novonastalim klimatskim uslovima”.

Jedna od mjera je plan da se do 2050. godine Cirih pretvori u prvi grad u svijetu u kome će svi automobili biti na elektropogon. Cilj je da se smanji emisija ugljen-dioksida, koji dolaze i iz ispušnih gasova automobila na benzin i dizel goriva.

Da bi se ovaj ambiciozni plan realizovao, neophodno je kompletno prilagoditi postojeću elektromrežu Ciriha. Osim ostalog, mora se na ulicama postaviti dovoljan broj mjesta za punjenje baterija automobila, naponski dio mreže takođe mora da se podesi.

Radi toga je Cirih, u saradnji sa Elektroverkom, izradio i studiju "Artemis", u kojoj je do detalja razrađen redoslijed poteza koje valja preduzeti.

I dok se Cirih prestrojava na definitivnu upotrebu električnih automobila, a ski-centri “naoružavaju” modernom tehnikom za pravljenje snijega, širom Evrope vodi se diskusija o zabrani prodaje plastičnih kesa.

Kako god bilo, klima se sve više mijenja, temperatura raste, a efekti, poput nevremena u vidu tornada, postaju realnost prisutna ne samo u Americi već i širom Evrope.