Grčka
1

Cipras: Turskoj zeleno, Izraelu crveno svjetlo

FENA
Aleksis Cipras
Aleksis Cipras
Lider radikalne ljevičarske koalicije Siriza u Grčkoj Aleksis Cipras rekao je da će učiniti sve kako bi popravio odnose Grčke s Turskom i da su “narodi Grčke i Turske platili veliku cijenu zbog međusobnih ratova i tenzija“.

„Zato smo spremni da sada učinimo sve što je u našoj moći da uspostavimo dobru saradnju s Turskom. Ovakav vid nadmetanja između ove dvije zemlje mora prestati. Za mir i stabilnost između ove dvije zemlje potrebni su zajednički koraci. U tom smjeru, našim susjedima ćemo predložiti moratorij u vezi s kupovinom teškog naoružanja”, kazao je Cipras.

Na pitanje u vezi s Kiprom, Cipras je istakao: “Mogu reći da je nemoguće riješiti problem Kipra ako obje strane ne demonstriraju posvećenost, volju, i kreativnost.”

Također, predsjednik parlamentarne grupe ispred koalicije Siriza Thodoris Dricas izjavio je da će u slučaju da dođu na vlast Grčka blokirati sve sporazume o saradnji sa Izraelom u vezi s naoružanjem. Isto tako, u vezi s vanjskom politikom koju zagovara koalicija Siriza Dricas je istakao da je Izrael “agresorska država”.

Na izborima 6. maja 2012. radikalna lijeva koalicija Siriza postala je druga stranka po broju birača, napredujući s 4,5 posto glasova na prethodnim izborima (2009) na 16,8 posto (52 zastupnika umjesto 13). Vodeća je stranka u velikim aglomeracijama i među populacijom u dobi od 18 do 35 godina, javlja agencija Anadolija.