Dnevnik britanskog pukovnika
0

Cionistički lider Jabotinsky planirao ubiti Hitlera

FENA
Ze'ev Jabotinsky
Ze'ev Jabotinsky
Ubrzo nakon početka Drugog svjetskog rata cionistički lider revizionista Ze'ev Jabotinsky skovao je plan da ubije Hitlera i druge visoke nacističke zvaničnike, ako je vjerovati izvodima iz dnevnika jednog britanskog pukovnika, objavljenog u Izraelu.

Pukovnik Richard Meinertzhagen opisao je u dnevniku sastanak sa Jabotinskym u Londonu 1939. godine, gdje mu je cionistički lider predložio plan o ubistvu jednog visokog naciste, kako bi drugi, uključujući i Hitlera, došli na sahranu.

Na osnovu plana, kovčeg bi bio nabijen eksplozivom koji bi aktivirao pogrebnik, u trenutku kada mu se nacisti približe da odaju posljednju poštu pokojniku.

Pukovnik je u to vrijeme bio savjetnik Ratnog kabineta u Londonu i pokazao je plan zvaničnicima Foreign Officea, koji su se navodno narugali toj ideji.

Sastanak je opisan u "Dnevniku Bliskog istoka 1917. do 1956.", prvi put objavljenog 1959. godine, u kome se na 376 strana govori o životu britanskog oficira u regiji.

"Prvi put sam sreo ZJabotinskog početkom 1920. Zhabotinski je uhapšen i osuđen u vojnom sudu na šest godina zatvora. Nakon bolnog razgovora s njegovom suprugom, pristao sam da intervenišem", naveo je pukovnik, a prenosi Tanjug.

"Razgovarao sam o tome s generalom Congraveom, glavnokomandujućim, koji je rekao da ne može da se miješa u pravdu. Kazao sam mu kako može da se umiješa u nepravdu i da je kazna Jabotinskog pakosna i dokaz diskriminacije Jevreja. Congrave je pristao da smanji kaznu na šest sedmica i deportaciju na 12 mjeseci", napisao je pukovnik, a Jabotinsky je kasnije pomilovan.

Pukovnik navodi i nepotvrđene izvještaje da je lider jevrejske podzmene organizacije Irgun predložio da saveznici napadnu njemačka naftna postrojenja duž Dunava, što su navodno odobrile britanske vlasti.

Dnevnik Bliskog istoka je Meinertzhagenovo najpoznatije djelo, ali prema njemu su se mnogi poznavoci prilika odnosili skeptično zbog navodno izmišljenih sastanaka, a neki su ga nazvali i lažovom i šarlatanom.

Ze'ev (Vladimir) Jabotinsky je rođen u Odesi i još u mladosti je pokazao izuzetan talenat za pisanje i bio je dopisnik vodećih ruskih novina iz Švicarske, pa iz Italije, gdje je studirao pravo.

Pod pseudonimom Altalena postao je jedan od najpopularnijih kolumnista u carskoj Rusiji. Pisao je romane, pozorišne komade i pjesme i postao poznati prevodilac i orator.

Još u Odesi Jabotinsky je organizovao Haganu, jevrejski odbrambeni pokret, da se bori protiv antisemita.

Prvi put je posjetio Palestinu 1909. godine, kada se zalagao za obnovu hebrejskog jezika, a cilj mu je bio da pripremi Jevreje iz dijaspore da dođu u Palestinu.

Tokom tridesetih godina prošlog stoljeća, duboko zabrinut za jevrejske zajednice u istočnoj Evropi, a posebno u Poljskoj, pripremio je takozvani plan evakuacije koji je pozivao na iseljenje čitavog jevrejskog stanovnistva iz Poljske, Mađarske i Rumunije u Palestinu.

O planu je diskutovao s liderima tih zemalja koji su se složili, ali su mu se protivili poljski Jevreji, tvrdeći da ide na ruku antisemitima.

Bilo je predviđeno da se plan ostvari u roku od deset godina, ali je britanska vlada bila protiv, a odbacio ga je i predsjedavajući Svjetske cionističke organizacije.

Zhabotinski je i dalje upozoravao Jevreje da treba da napuste Evropu što je moguće prije.

Zanimljivo je da u Izraelu ima više ulica, trgova i parkova koji nose ime Jabotinskog, od imena bilo kog drugog jevrejskog lidera.

On se smatra najznačajnim članom kontroverznog desničarsko revizionističkog pokreta od koga je kasnije nastala danas izraelska vladajuća partija Likud.