Svijet
0

Činjenice koje možda niste znali o dobitnicima Nobelove nagrade

Klix.ba
Dodjela Nobelovih nagrada, kao jednog od najprestižnijih odlikovanja na svijetu u raznim oblastima, svake godine izazove veliko interesovanje. Imena onih koji dobiju Nobelovu nagradu zauvijek su u historiji zapisana zlatnim slovima.

BiH ima dva nobelovca, Vladimira Preloga i Ivu Andrića, a najviše nobelovaca je rođeno u Sjedinjenim Američkim Državama sa ukupno 247 dobitnika nagrade do sada.

Ovo su neke zanimljivosti vezane za dobitnike Nobelove nagrade. Prosječna starost dobitnika ovog odlikovanja je 59 godina.

Najmlađi dobitnik imao je 25 godina, a radi se o engleskom fizičaru rođenom u Australiji, Williamu Lawrenceu Braggu. Nagradu je dobio 1915. godine.

Najstariji dobitnik nagrade je bio tada 90-godišnji Leonid Hurwicz, američki ekonomist židovskog porijekla, rođen u Moskvi. Nagradu je dobio 2007. godine.

Prema zvaničnoj statistici objavljenoj na službenoj web-stranici Nobelove nagrade, 49 laureata su mlađi od 40 godina.

Također, zanimljiva činjenica je da je do sada odbor za dodjelu Nobelove nagrade nagradio 21 šefa država. Među njima su čak četiri državnika iz Sjedinjenih Američkih Država, a to su predsjednici Jimmy Carter, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson i Barack Obama. Tu su i tri zvaničnika iz Izraela, Yitzhak Rabin i Menachem Begin, bivši premijeri te zemlje, te Shimon Peres, aktuelni predsjednik Izraela.

Nobelova nagrada do sada je 44 puta dodijeljena ženama. Zanimljivost koju možda niste znali je i to da su roditelji sedam dobitnika Nobelove nagrade također bili odlikovani ovim priznanjem.

Djeca čiji su roditelji dobili Nobelovu nagradu su: Irène Joliot-Curie (kćerka Marie i Pierrea Curieja), Lawrence Bragg (sin oWilliama Bragga), Aage N. Bohr (sin Nielsa Bohra), Ulf von Euler (sin Hansa von Eulera-Chelpina), Roger D. Kornberg (sin Arthura Kornberga), Kai M. Siegbahn (sin Mannea Siegbahna) i George Paget Thomson (sin J. J. Thomsona).

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za književnost danas je dodijelio nagradu u toj kategoriji, pa evo i nekoliko činjenica vezanih za dobitnike nagrade za književnost. Do sada je za dostignuća u književnosti nagrađeno 106 autora, od tog broja 13 je žena, uključujući i ovogodišnju dobitnicu Alice Munro. Četiri puta je nagrada podijeljena između dvije osobe. Najmlađi dobitnik nagrade za književnost je imao 42 godine, a radi se o Rudyardu Kiplingu. Najstarija je bila Doris Lessing, kada je dobila nagradu imala je 88 godina. A prosječna dob dobitnika Nobelove nagrade za književnost je 64 godine.