Svijet
0

Čine li novi pasoši SAD sigurnijim?

FENA
Čine li novi propisi o pasošima Sjedinjene Države sigurnijima?, pita dnevnik Christian Science Monitor, iz Bostona. Novi propisi – kojima je cilj pojačavanje sigurnosti na granicama – za sada ponajviše pokazuju ogromno čekanje na izdavanje i produženje putovnica, koje mnogim Amerikancima zagorčava ljetna putovanja.

Naime, otkako se traži da i za putovanja u Kanadu, Meksiko, te Karipske zemlje Amerikanci moraju imati pasoše – te ih pokazati pri povratku - odgovarajuće službe Državnog tajništva zatrpane su s otprilike nekoliko miliona novih zahtjeva za putovnice, a ukupno u ovoj godini bit će ih više od 17 miliona.

Čekanje se – s ranijih nekoliko sedmica – produžilo na 10 do 12 sedmica. Čak i opcija hitnog izdavanja – koja bi ranije tražitelju dala putovnicu za tri do četiri dana – sada traje i do pet sedmica.

S druge strane, stručnjaci za sigurnosnu problematiku kažu da je dodatno provjeravanje svakog tražitelja pasoša neophodno, jednako kao i propis da se američki putnici legitimiraju pasošem pri povratku u zemlju. Prije toga, od graničnih se dužnosnika tražilo da prihvate kao identifikaciju gotovo 8 hiljadu različitih dokumenata koje Amerikanci koriste u svakodnevnom životu.

Kako je svojedobno pred jednim senatskim odborom svjedočila Maura Harty, pomoćnica državne tajnice za konzularna pitanja: Neko poput mene može otputovati na Karibe i, pri povratku, ući u zemlju doslovce samo zahvaljujući svom njujorškom naglasku i propusnici za Gold's teretanu. Nije baš dovoljno za pojačanje sigurnosti zemlje, slaže se i Chistian Science Monitor.