Barack Obama
0

"Cilj vojne kampanje je da Gaddafi na kraju ode"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da je cilj vojne kampanje protiv Libije da se vrši stalni pritisak na Moamera Gaddafija kako bi on na kraju otišao s vlasti.

Obama, kojeg mnogi američki kongresmeni optužuju da je ušao u libijsku operaciju bez jasnog cilja, rekao je u intervjuima za televizijske kuće NBC, ABC i CBS da su napadi i sankcije značajno oslabili Gaddafijevu moć da kontrolira veći dio svoje zemlje.

On u tim intervjuima nije odbacio mogućnost da SAD počne vojno opskrbljivati libijske pobunjenike.

Neki kongresmeni smatraju da upotreba vojne sile za zaštitu libijskih civila bez pokušaja da se ukloni Gaddafi predstavlja dokaz pogrešne strategije.

Obama tvrdi da će se njegova strategija vojne intervencije i sankcija na kraju isplatiti i da će Gadafi, prije ili kasnije, otići. Naše očekivanje je da će dok nastavljamo vršimo pritisak, ne samo vojni, već i drugim sredstvima, Gaddafi na kraju odstupiti, kazao je američki predsjednik.

Obama je uputio poruku ljudima iz Gaddafijevog okruženja, rekavši da oni shvaćaju kako se obruč steže, da su im dani, možda, odbrojani i morat će da razmisliti koji će im biti sljedeći koraci.

Na pitanje o libijskim pobunjenicima, on je izričito odgovorio kako ne odbacuje mogućnost da ih snabdije vojnom opremom, prenijele su agencije.

Što se tiče nemira u Siriji, Jemenu i Bahreinu, Obama je rekao da na njegovu politiku prema Libiji ne treba gledati kao na "Obaminu doktrinu" i dodao da je svaka zemlja u toj regiji drugačija i kako ne znači da "ćemo ići okolo i vojnom silom nametati oblik vladavine ".