Operacija okončana
0

Čileanci euforični nakon spašavanja svih 33 rudara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon 69 dana pod zemljom i 22 sata, koliko je trajalo spašavanje, i posljednji čileanski rudar ugledao je svjetlo dana. Kada je Luis Urzua (54) pomolio glavu iz kapsule, nastalo je opšte veselje.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera rekao je da njegova zemlja nikad više neće biti ista, da je sada ujedinjenija i jača nego ikad prije i da je u svijetu mnogo cjenjenija.

Svih 33 rudara prebačeno je u bolnicu. Neki boluju od infekcije usne šupljine, a drugi imaju probleme sa očima, s obzirom da su živjeli u vlagi i zemlji. Jednom je dijagnosticirana pneumonija, ali mu stanje nije ozbiljno, javlja BBC.

Ministar zdravstva Jaime Manalich je naglasio da su rudari u mnogo boljem stanju nego što se očekivalo. Niko nije toliko dugo preživio pod zemljom kao oni.

Rudari su ostali zarobljeni 5. augusta, kad se dio ulaza u rudnik bakra i zlata San Jose urušio, onemogućivši im da izađu. Sedamnaest dana poslije spasioci su stupili u kontakt s njima.

Predsjednik Pinera dočekao je svakog od njih, nakon što su u srijedu izvučeni kroz rupu duboku 624 metra. Kad je posljednji izašao, nastalo je veselje, aplauzi i pjesme. Spasioci su mu omotali čileansku zastavu oko tijela.