Crni oblaci nad Andama
0

Čile: Zbog erupcije vulkana hiljade ljudi evakuisano

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Lanac vulkana koji je aktiviran u južnom Čileu prisilio je na evakuaciju hiljade stanovnika. Veliki stubovi dima se izdižu iz vulkana Puyehue i Cordon Caulle oko 800 km južno od glavnog grada Santiaga.

Svjedoci navode kako se u zraku osjeti jak miris pepela i sumpora. Prije erupcije zabilježeno je desetak malih potresa. Predstavnici vlasti izdali su naloge za evakuaciju oko 3.500 ljudi, koji će biti smješteni u privremenim skloništima u sigurnim područjima.

Dosad nema informacija o povrijeđenima. Međutim, oblaci pepela prešli su na teritoriju susjedne Argentine, gdje su dužnosnici naredili stanovništvu da ostane u zatvorenom prostoru. Regionalni aerodrom u argentinskom gradu Bariloche je zatvoren zbog vulkanskog pepela.

Očevici navode kako su se crni oblaci nadvili nad Andama, te kako su pepeo i prah pokrili ceste. Ovo je prvi put da se ovaj vulkanski lanac, Puyehue i Cordon Caulle su spojeni jedan s drugim, aktivirao od 1960, a Čile je jedna od zemalja s najviše vulkana u svijetu, prenio je BBC.