Nakon višesatne operacije
0

Čile: Jedna od dvije sijamske bliznakinje izgubila bitku za život

SRNA
Jedna od dvije sijamske bliznakinje, koje su poslije operacije koja je trajala 20 sati razdvojene, umrla je danas od postoperativnih komplikacija, dok se druga probudila na odjeljenju intenzivne njege, rekao je direktor čileanske bolnice u kojoj je prošle sedmice izvedena komplikovana intervencija.

Desetomjesečna djevojčica Marija Hose Paredes Navarete umrla je zbog srčanih problema, uprkos svim medicinskim naporima, potvrdio je direktor bolnice Osvald Artaza.

Šef intenzivne njege bolnice Huan Karlos Akuna rekao je da se u međuvremenu, ranije danas druga djevojčica Maria Pas probudila, što je, kako je rekao, odličan znak da će se oporaviti od operacije.

Bliznakinje su bile spojene stomakom i karlicom i dijelile su više organa, uključujući i urinarni trakt, a njihovo razdvajanje bila je najkomplikovanija operacija ikada obavljena u Čileu, u kojoj je bilo angažovano oko 100 profesionalaca tokom maratonske hiruške operacije.

Troškove komplikovane operacije razdvajanja sijamskih bliznakinja, kćeri vozača kamiona i domaćice iz južnog čileanskog grada Lonkoče, koja košta 200.000 dolara, pokriće čileanska vlada.