Australija
0

Ciklon Yasi slabi i prelazi u oluju druge kategorije

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Najgori ciklon u historiji Australije Yasi, koji je u srijedu pogodio sjeveroistok Australije i pričinio veliku materijalnu štetu, ali nije bilo žrtava i ozbiljno povrijeđenih, u četvrtak je oslabio i prešao u oluju druge kategorije.

Ciklon je pogodio australsku državu Queensland, uz vjetrove koji su puhali brzinom od gotovo 300 kilometara na sat, a najteže su prošli gradovi Inisfall, Tuly, Mishon Beach i Cardwell.

Premijerka Queenslanda Anna Bligh rekla je da su hitne službe u Tulyju procijenile da je oko 90 posto zgrada teško oštećeno, dok je više desetina hiljada stanovnika evakuisano prije dolaska oluje.

Ciklon Yasi je srušio meteorološku stanicu na moru i rušio dalekovode i stabla, javio je BBC.

Oko 30.000 stanovnika evakuisano je iz grada Carnesa, zatvorene su željezničke stanice, luke i aerodromi.

Bligh je izjavila da oluja može imati "nezapamćene posljedice".

"Ovo je događaj bez presedana. Nalazimo se u nepoznatim vodama. Mislim da su vlasti na lokalnom nivou i službe za vanredne situacije učinile sve što je u ljudskoj moći kako bi ljudima pomogli da se evakuišu i informišu. Moramo se pripremiti za događaj s kakvim se nikada do sada nismo suočili", rekla je premijerka.

Ciklon Yasi je iste jačine kao uragan Cathrina koji je 2005. razorio američki grad New Orleans.

Bligh je neposredno prije dolaska Yasija kazala da će oluja biti "katastrofalna" i da se australska oblast Queensland "suočava sa zastrašujućim vremenima".

"Ukoliko živite u oblasti koju će zahvatiti oluja, mogućnost da se sklonite na sigurno se ubrzano smanjuje. Nemojte ni da pomišljate da pakujete torbe. Samo zgrabite jedni druge i sklonite se na sigurno. Zapamtite, ljudi su nezamjenljivi", poručila je premijerka Queenslanda stanovnicima.

Yasi je svrstan u petu kategoriju, rezervisanu za najjače oluje. Brzina ciklona je iznosila oko 555 km/h u utorak navečer istočno od grada Kenz, i 560 km/h sjeveroistopno od Townsvillea.

Iz Kenza je evakuisano oko 30.000 stanovnika, a željeznički i lučki saobraćaj je obustavljen. Svi rudnici su zatvoreni, a vojska učestvuje u evakuaciji bolnica.

Queensland se još nije oporavio od prošlomjesečnih poplava u kojima je život izgubilo 35 osoba.