Svijet
0

Ciklon Sidr u Bangladešu ubio 242 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ciklon koj je opustošio bangladešku obalu s vjetrovima brzine od 240 km na sat ubio je najmanje 242 ljudi, poravnao je kuće i prisilio je na evakuaciju 650.000 mještana prije nego što je krenuo ka unutrašnjosti kada je izgubio snagu u petak, saopćili su zvaničnici.

Ciklon Sidr bjesnio je širom jugozapadne obale zemlje u četvrtak navečer s obilnim kišama i golemim valovima. Oluja je ubila oko 242 mještana, od kojih je većina srtadala pod ruševinama koje su pale na njih, saopćio je Nahid Sultana, zvaničnik u centru za kontrolu ciklona u Daki, javio je AP.

Do petka ujutro, ciklon je oslabio u tropsku oluju i kretao se širom zemlje ka sjeveroistoku. Centar je saopćio da su vjetrovi oslabili na oko 60 km na sat.

Olujni valovi od skoro četiri metra poplavili su područja na malim nadmorskim visinama i neke otoke u blizini obale u 15 priobalnih oblasti koje su se našle na putu ciklona. Komunikacija s udaljenim šumskim područjima i otocima u blizini obale privremeno je prekinuta.

Tropske kiše u četvrtak navečer i u petak ujutro poplavile su neke ulice u prijestonici Daki, gdje su snažni vjetrovi iščupali plakate i poslali ih u zrak.

U priobalnim oblastima Barguna, Bagerhat, Barisal i Bhola, stanovnici su javili da je oluja poravnala na hiljade krhkih kućica od pruća i blata, uništila je usjeve i uzgajališta ribe, čupala je drveće, električne i telefonske stubove. Cestovni, željeznički i riječni saobraćaj također su ugroženi.

Bangladeš, zemlja u riječnoj delti na maloj nadmorskoj visini, zahvaćen je sezonskim ciklonima i poplavama koje izazivaju goleme gubitke života i imovine. Priobalno područje na granici s istočnom Indijom čuveno je po svojim šumama i Sundarbanima, svjetski poznatom istorijskom nalazištu koje je dom za rijetke Kraljevske bengalske tigrove.

Na hiljade mještana iz priobalnih područja pobjeglo je u skloništa od ciklona - betonske zgrade na višim terenima - ili su potražili spas u "blatnim tvrđavama" - zidovima od blata sagrađenim duž obale kako bi se oduprli plimnim valovima. Škole, džamije i druge javne zgrade također su pretvorene u imrovizovana skloništa.

Najmanje 650.000 ljudi do sada se prebacilo u zvanična skloništa, gdje su im se počele davati hitne porcije, saopćio je Ali Imam Majmuder, visoki vladin zvaničnik, novinarima u Daki.

Vlasti su prebacile hranu, lijekove, šatore i ćebadi u ugrožena područja, kazao je.