Svijet
0

Ciklon Phet oslabio pošto je odnio 36 života

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ciklon Phet, koji je tokom vikenda pogodio južni Pakistan i Oman odnijevši ukupno 36 života, oslabio je danas i pretvorio se u jaču oluju kada je prešao u indijsku pustinjsku oblast Radžastan.

Generalni direktor Meteorološke službe Pakistana Kamaruz Zaman Chodri je saopćio da više nema ciklona i da je ribarima ponovo dozvoljeno da idu u ribolov, prenijela je kineska agencija Xinhua.

Međutim, jučer je u južnom priobalnom pojasu poginulo najmanje 15 ljudi, uglavnom od strujnih udara. Više osoba je povrijeđeno.

Život je paraliziran u Karačiju, najvećem pakistanskom gradu sa 15 miliona stanovnika, u Hajderabadu, drugom gradu po veličini u provinciji Sind, kao i u nekoliko manjih priobalnih gradova.

Kada je Phet u petak opustošio istočnu obalu Omana, bio je ciklon prve kategorije s vjetrovima koji su puhali brzinom do 120 km na sat, podsjetio je Reuters.

Broj mrtvih je do danas bio 14, ali prema najnovijim podacima taj broj je povećan na 21. Žrtve su se većinom udavile u bujicama.

Nanijete štete su velike, za sada se procjenjuju na 780 miliona dolara, a oštećeni su mostovi, putevi, instalacije za desalinizaciju.