Spekulacije analitičara
12

Čika Silvio Berlusconi se vraća u politiku

SRNA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Nesalomivi Silvio Berlusconi, koji je svojevremeno, kako se vjerovalo, ispraćen u neopozivu penziju mogao bi opet da uđe u politiku i ponovo postane italijanski premijer - spekulišu mediji i politički analitičari!

Pošto dobro poznaju Berlusconija, njegovi saradnici kažu da upravo ta šutnja govori da je povratak - izvjestan!

Uspješni biznismen i politički showman, koji je uveseljavao svojim gafovima mnoge državnike i medije, 75-godišnji "čika Silvio", kako su mu tepale sasvim mlade dame (koje su mediji nazivali "eskort-damama") otišao je sa mjesta premijera pod pritiskim velike ekonomske krize, a zamijenio ga je Mario Monti favorit EU-a.

Nakon početnog oduševljenja i prvih rezultata, Monti više nije privlačna opcija za mnoge Italijane. A kako idu izbori - Berlusconi ponovo postaje opcija.

Sa njegovim povratkom nikako se ne bi složoli ljevičari i većinom mladi birači koji traže nova lica u politici, ali oni koji bi da se bave većim ili manjim biznisom - u Berlusconiju još uvijek vide šansu.

Na sljedećim parlamentarnim izborima naredne godine on bi se ponovno mogao pojaviti kao glavni kandidat svoje stranke Popolo della Liberta.

Kakve su njegove šase u raalnosti? I tu je Belusconi - specifičan.

"Što su njegove šanse manje - on više pojačava tempo i dodaje gas", kaže stručnjak za medije Giorgio Rossi.

Sivio Berlusconi je za mnoge birače "alfa-mužjak". Mnogobrojni skandali koji su svakodnevno punili stranice ne samo italijanske žute štampe već i šire nisu ga mogle otjerati.

U medije je procurilo da Berlusconija u njegovoj stranci mole da se vrati.

Berlusconi kao majstor za politički show već je posalo poruku da Njemačku treba izbaciti iz eurozone ukoliko nije spremna da pomogne i plaća za one koji to više ne mogu!

Iako je i kriza u kojoj se nalazi Italija djelomično posljedica njegove vladavine, mnogi u Italiji, pa čak i preduzetnici, još uvijek nisu spremni da se sasvim odreknu Berlusconija.

Politički analitičari zato zaključuju da Berlusconi još uvijek nije otišao u istoriju.