Svijet
0

Ciampi odbio da se kandidira za drugi mandat

FENA
Predsjednik Italije Carlo Azeglio Ciampi (85) odbio je u srijedu da se kandidira za drugi sedmogodišnji mandat i pored traženja cijele političke klase.

"Nisam raspoložen za drugi mandat", navodi se u saopćenju šefa države čiji mandat ističe 18. maja.

"S obzirom na moje pozne godine, mislim da ne mogu računati na energiju neophodnu za izvršavanje svih funkcija šefa države", dodao je on.

"Ovome treba dodati i objektivno prosuđivanje, a to je da sam sazreo tokom svog predsjedničkog mandata, nijedan od mojih devet prethodnika, predsjednika Republike, nije bio ponovo izabran. Smatram da je to već značajno i da treba prekinuti s tom praksom", naglasio je on.

"Smatram da obnavljanje mandata dugog sedam godina ne odgovara karakteristikama Republike naše države", dodao je Ciampi.

U izjavi za televiziju SKY TG24, Romano Prodi, pobjednik parlamentarnih izbora od 9. i 10. aprila i budući šef vlade, odmah je izjavio da "žali zbog odluke Ciampija", nastojeći mu pritom "zahvaliti za sve što je učinio tokom svog sedmogodišnjeg mandata".

Zahtjevi za kandidiranjem u drugom mandatu Carla Azeglia Ciampija povećavali su se u srijedu tokom dana i svi su tvrdili da će glasati za njega. Ljevica je također podržala tu ideju.

"Duboko sam zahvalan za sve izjave u prilog mog ponovnog izbora, posebno što sve one sadrže pozitivnu ocjenu svega onoga što sam uradio kao šef države", rekao je predsjednik Ciampi.

Oba doma parlamenta i "veliki izbornici", zastupnici 20 regiona poluotoka, sazvani su za 8. maja radi izbora nasljednika Carla Azeglia Ciampija.