Svijet
0

CIA traži od Pakistana da podnese račune o vezama s islamističkim ekstremistima

FENA
Jedan visoki zvaničnik Američke obavještajne agencije (CIA) sastao se nedavno u Islamabadu s pakistanskim zvaničnicima zatraživši od njih da podnesu račune o vezama koje su održavale obavještajne službe zemlje s islamističkim ekstremistima plemenskih zona, objavio je u srijedu New York Times.

Navodeći izvore unutar američke vojske i CIA-e, list navodi da je putovanje zamjenika direktora CIA-e u julu Stephena Kappersa značilo izražavanje oštrijeg stava po pitanju veza koje je Pakistan održavao s ekstremistima, odgovornim za nasilje u Afganistanu, posebno s moćnom islamističkom mrežom na čelu s Maulavijem Jalauddinom Haqqanijem.

"Radilo se o vrlo jasnoj poruci, koja je govorila 'Pazite, mi znamo da postoje veze, ne samo s Haqqanijem, već i ostalih terorista s pakistanskom Vojnom obavještajnom agencijom (ISI), mislimo da možete učiniti više i želimo da učinite više'", rekao je američki zvaničnik za New York Times.

List ocjenjuje da je susret, koji se održao u Islamabadu, mogao biti posljedica odnosa između CIA-e i pakistanskih tajnih službi, koji su "mogli biti u trenutku pogoršanja".

Američki zvaničnik izjavio je za list da nema dokaza o zvaničnoj podršci pakistanskih zvaničnika mreži Al-Qaide, ali da već dugo vremena postoji "istinska zabrinutost" o vezi između Pakistana i Haqqanija, koji je, naravno, povezan s Al-Qaidom.

Ove informacije uslijedile su u trenutku kada se pakistanski premijer Yusuf Raza Gilani sastao u ponedjeljak s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u Washingtonu te izvršio pritisak na njega da ne "djeluje jednostrano" protiv militanata koji se nalaze u plemenskim zonama Pakistana.