SAD
0

CIA regrutuje otpuštene bankare s Wall Streeta

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
CIA je riješila da pruži slamku spasa bankarima i brokerima koji su, u uslovima krize, ostali bez posla na Wall Streetu.

Profesionalcima američke finansijske Meke pruža se prilika da poprave poljuljani imidž radeći za američku obavještajnu službu koja je počela da regrutuje stručnjake za ekonomiju putem oglasa emitovanih na radiju.

"Napravite razliku u svojoj karijeri i za svoju zemlju", glasi reklamna kampanja CIA-e koja je za kratko vrijeme zabilježila ogroman uspjeh.

Po riječima Rona Patricka, jednog od portparola agencije u Lengliju, za samo nekoliko dana pristiglo je na stotine kandidatura. Prvi razgovori s kandidatim održat će se u ponedjeljak u New Yorku, na lokaciji koja se čuva u strogoj tajnosti. Patrick navodi da novo zaposlenje traži "drugačije korištenje znanja i sposobnosti nego na Wall Streetu.

  • Ljudi koji rade za CIA-e "rade za državu", precizirao je on, dodajući da će novi regruti morati da promjene navike, te da "njihova motivacija više ne smije da bude profit već dobrobit nacije".

Bivši bankari, finansijski analitičari i brokeri moraće se navići na mnogo niže plaće i da zaborave na unosne "bonuse". Zaposleni u CIA-i zarađuju između 60.000 i 160.000 dolara godišnje, što je malo u poređenju s zaradama na Wall Streetu, prenose u ponedjeljak agencije.