Svijet
0

CIA radila sa mafijom na ubistvu Fidela Castra

Sarajevo-x.com
Dokumenti koje je CIA dugo čuvala u tajnosti, napokon su objavljeni za javnost. Na 700 stranica, u dokumentima poznatim kao "Family Jewels" nalaze se detalji CIA-inih ilegalnih operacija od 50-ih do 70-ih godina prošlog vijeka. U jednom od njih nalaze se planovi koje su napravili sa dva vodeća mafijaša u pokušaju da ubiju kubanskog predsjednika Fidela Castra.

U vrijeme hladnog rata Amerika je bila opsjednuta komunističkom prijetnjom tako da nije bježala od prljave igre i prljavih trikova kako bi došla do cilja.

U jednoj fascikli nalazi se dokument koji izgleda kao loš špijunski roman i opisuje napore CIA-e (agencija) da uvjeri mafijaša Johnnyja Rosellia da im pomogne pri realizaciji plana za ubistvo Castra. Plan je opisan do najsitnijih detalja. Zvaničnik agencije Richard Bissell je u avgustu 1960. godine kontaktirao pukovnika Sheffielda Edwardsa, koji je radio za agencijski ured za sigurnost da ocijeni da li bi im mogao pomoći u osjetljivoj misiji koja uključuje gangsterske elemente. Meta je bio Fidel Castro.

Za Rosellia se smatralo da je viši član kriminalnog sindikata, koji je kontrolisao sve ledomate u Las Vegasu. Rosselliu je prišao posrednik Robert Maheu, koji je vjerovao da Roselli ima kontakte u kubanskim kockarskim krugovima. Priča je bila da su velike međunarodne kompanije bile na gubitku zbog mjera koje je proveo Castro te da su voljni platiti 150 hiljada dolara za njegovo ubistvo.

"Roselliu je objašnjeno da američka vlada nije niti ikada smije postati svjesna ove operacije", navodi se u dokumentu.

Roselliu je posao ponuđen u hotelu Hilton Plaza u New Yorku te je Roselli na početku mislio da je to odlična ideja. Taj dogovor je doveo agenciju do dva vodeća mafijaša u zemlji. Jedan je bio Momo Salvatore "Sam" Giancana, nasljednjik Al Caponea u Chicagu, a drugi Santos Trafficant, obojica na listi najtraženijih američkih kriminalaca.

Giancana, koji je bio poznatiji kao Sam Gold, rekao je kako bi vatreno oružje moglo predstavljati problem te je predložio korištenje jakih pilula koje bi mogle biti ubačene u Castrovo piće ili hranu. Šest pilula "visokog otrovnog sadržaja" dostavljene su Juanu Orti, koji je bio kubanski zvaničnik koji je primao mito od kubanskih kockarskih krugova te je imao pristup Castru.

Nakon nekoliko sedmica neuspješnih pokušaja, Orta se prepao i zatražio da ga se ukloni sa zadatka. Predložio je čovjeka koji bi ga zamijenio. Njegov zamjenik je pokušao završiti posao više puta, ali bez uspjeha.

Plan je okončan nedugo nakon debakla u Zaljevu svinja, a agencija je uspjela vratiti sve pilule. Godine 1976. Rosellievo tijelo je nađeno kako pluta u bačvi za naftu nedaleko od floridske obale.

Dokumenti pokazuju da je CIA pokušala ubiti Patricea Lumumba, premijera Demokratske Republike Kongo, generala Rafaela Trujilloa, diktatora iz Dominikanske Republike i generala Renéa Schneidera, čileanskog vojnog komadanta. CIA je uvijek negirala bilo kakvu umiješanost u smrt ova tri čovjeka.

Trenutni direktor CIA-e, Michael Hayden, naredio je puštanje dokumenata kako bi pokazali drugačije vrijeme i drugačiju agenciju.