Svijet
0

CIA prije rata znala da je Irak obustavio razvoj nuklearnog oružja

NINA
New York Times je objavio kako Središnja obavještajna služba, CIA, nije proslijedila predsjedniku Bushu informacije u kojima se govorilo da je Bagdad obustavio programe proizvodnje nekonvencionalnog oružja, koje je dobila od rodbine iračkih naučnika prije rata.

Taj podatak otkriven je u istrazi senatskog odbora za obavještajna pitanja o vladinom korištenju obavještajnih podataka o iračkom oružju prije rata u Iraku. U idućih nekoliko dana odbor bi trebao objaviti izvještaj o prvoj fazi istrage.

U CIA-i objašnjavaju da su navedenim tvrdnjama rodbine iračkih naučnika dali manji značaj zato što su takve podatke čuli od svega nekoliko njih. Međutim, takvo opravdanje nije zadovoljilo senatski odbor za obavještajna pitanja.

U izvještaju o istrazi, kako piše New York Times, stajat će da su CIA i druge obavještajne agencije američke vlade «loše odradile svoj posao prikupljanja podataka o iračkim programima oružja», a da su obavještajni analitičari bili još gori u pisanju izvještaja u kojem su trebali iznijeti tačne informacije kojima su raspolagali, piše New York Times.