Pakistan
0

CIA pojačala napade zbog prijetnje Evropi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) pojačala je napade bespilotnim letjelicama na militante u plemenskim regionima u Pakistanu, pokušavajući da omete terorističke zavjere protiv meta u Evropi, piše američki dnevnik "Vol strit žurnal".

Američki dnevnik, pozivajući se na izjave sadašnjih i bivših zvaničnika, navodi da još nije poznata prava priroda zavjere, ali da se vjeruje da bi bila izvedena na nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Pakistanski bezbjednosni zvaničnici prijavili su da je tokom ovog mjeseca u plemenskom pojasu duž granice sa Avganistanom izvedeno oko 20 napada iz bespilotnih letjelica. U jučerašnjem napadu ubijena su četiri militanta.

Osim napada bespilotnim letjelicama, rat u regionu eskalirao je i na druge načine. Američki vojni helikopteri su prije nekoliko dana izvršili tri udara iz vazduha unutar Pakistana u kojima je, prema riječima pakistanskih zvaničnika, ubijeno više od 50 lica osumnjičenih da su članovi militantne mreže "Hakani", a koja je odgovorna za nekoliko smrtonosnih napada na američke snage.

Slični napadi su veoma rijetki i zvaničnici iz Kabula navode da su američki helikopteri ušli na pakistansku teritoriju nakon jednog od tri napada, i to djelujući u samoodbrani pošto su militanti ispaljivali rakete na baze savezničkih snaga u Avganistanu.

Pakistanski zvaničnici su kritikovali helikopterske napade, ističući da mandatom NATO-a u Avganistanu nisu predviđeni i prelasci preko granice u Pakistan.