Željeli dobiti Bin Ladenov DNK
0

CIA organizovala lažno vakcinisanje u Pakistanu

Sarajevo-x.com
Kuća u kojoj je ubijen Bin Laden
Kuća u kojoj je ubijen Bin Laden
Američka obavještajna agencija CIA organizovala je lažno vakcinisanje u pakistanskom gradu Abbottabadu kako bi dobila DNK uzorak porodice Osame bin Ladena.

Prema pisanju britanskog Guardiana, u sklopu velikih priprema za napad na Bin Ladenovo imanje, agenti CIA-e regrutovali su pakistanskog doktora Shakila Afridija da organizuje vakcinaciju djece u gradu Abbottabadu u kojem se Bin Laden skrivao.

CIA je odbila komentarisati ove navode koji su objavljeni u vrijeme velikih tenzija između zvaničnog Washingtona i Islamabada, nakon ubistva lidera Al-Qaide 2. maja u napadu američkih komandosa na njegovo imanje u Pakistanu.

Odnosi između Pakistana i SAD znatno su se pogoršali zbog mnogih pitanja kako je najtraženiji bjegunac na svijetu mogao godinama živjeti neotkriven u gradu u blizini Islamabada.

Guardian prenosi da nije poznato da li su agenti CIA-e uspjeli dobiti DNK Bin Ladena, jer jedan izvora tvrdi da nisu uspjeli.

BBC Urdu razgovarao je sa neimenovanim izvorom iz pakistanske armije, koji je kazao da je zdravstveni radnik koji je vakcinisao djecu uhapšen ubrzo nakon napada 2. maja.

Izvor BBC Urdua kazao je da je nekolicina djece napustila imanje Bin Ladena i da su bila vakcinisana polio vakcinama.

Vojni izvor otkrio je da su djeca govorila tečni jezik paštu, kao i žena koja ih je pratila, za koju je kazao da joj nije mogao vidjeti lice zbog vela.

On je kazao da je doktor koji je vakcinisao djecu još uvijek u pritvoru, ali da nije optužen za saradnju sa američkim obavještajnim službama.

Pakistanska vlada nije zvanično komentarisala ova slučaj.

CIA je program vakcinisanja pokrenula u siromašnijem dijelu grada kako bi ova akcija izgleda što vjerodostojnije.

Prema izvještaju, CIA je pokrenula program vakcinisanja nakon što je upratila Bin Ladenovog kurira do imanja u Abbottabadu.

Prije početka napada na imanje, američki zvaničnici htjeli su da uporede DNK uzorke osoba koje žive na imanju sa uzorkom Bin Ladenove sestre.

New York Times prenosi izjavu neimenovanog američnog dužnosnika koji je kazao da je CIA pokrenula program vakcinisanja kako bi potvrdila da se Bin Laden zaista krije na imanju.

Tri Bin Ladenove supruge i njegova djeca zadržani su nakon napada na imanje. Oni su pružili ključne informacije o aktivnostima lidera Al-Qaide i svjedoci su akcije u kojoj je on ubijen.

Amerika i njeni saveznici progonili su Bin Ladena zbog organizacije napada 11. septembra 2001. godine, u kojima je živote izgubilo više od 3.000 osoba. On je izbjegavao hapšenje gotovo deceniju i pored nagrade od 25 miliona dolara za njegovo ubistvo ili hapšenje.