SAD
0

CIA: Obustaviti istragu protiv agenata CIA-e

SRNA
Bivši direktori Centralne obavještajne službe (CIA) pozvali su američkog predsjednika Baraka Obamu da prekine istragu protiv agenata te službe o upotrebi prekomjerne sile tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam u vrijeme vladavine Džordža Buša.

Sedam bivših direktora u pismu Obami upozoravaju da bi takva istraga mogla da obeshrabri službenike obavještajnih agencija da preduzmu rizike kako bi zaštitili zemlju, kao i da onemogući vlade stranih zemalja da sarađuju sa SAD.

"To bi, takođe, moglo da utiče da agenti drugih zemalja prestanu da sarađuju u pogledu dostavljanja povjerljivih informacija u vezi sa mogućim terorističkim napadima i antiterorističkoj borbi. Zapravo, obećanja o tajnosti više neće biti pouzdana kada dolaze od CIA", navode potpisnici pisma.

Bivši direktori CIA su naglasili da je Ministarstvo pravde ranije već provjeravalo navode o prekomjernoj upotrebi sile protiv osumnjičenih za terorizam.

"Odluka ministra pravde Erika Holdera da ponovo otvori istragu stvara atmosferu stalne opasnosti za one koje ovo ministarstvo nije ranije željelo da istražuje", navodi se u pismu.

Pismo su potpisali Džon Dojč, Porter Gos, Majkl Hejden, Džejms Šlezinger, Džordž Tenet, Vilijem Vebster i Džejms Vuzli, ali ne i sadašnji direktor CIA Leon Paneta, iako se protivi otvaranju istrage.

Ministar pravde SAD Erik Holder imenovao je prošlog mjeseca tužioca Džona Durama da sprovede istragu o tome da li je osoblje CIA kršilo zakone tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam.
Holderov predstavnik za medije Mark Miler rekao je da je odluka ministra pravde da naredi preliminarnu istragu o tom pitanju donijeta u skladu sa njegovom dužnošću da ispita činjenice i slijedi zakon.

Obama je rekao da želi da gleda dalje od Bušove administracije, koju su grupe za zaštitu ljudskih prava optuživale za pribjegavanje torturi prilikom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, što je u suprotnosti sa američkim i međunarodnim pravom.

Američki dnevnik "Vašington post", pozivajući se na dva izvora, izvjestio je u petak da će  istraga Ministarstva pravde obuhvatiti mali broj slučajeva, uključujući slučaj jednog Avganistanca koji je umro u tajnom zatvoru CIA u Avganistanu prije sedam godina.