Wall Street Journal
0

CIA obučava pobunjenike u Siriji

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pripadnici američke Centralne obavještajne agencije (CIA) obučavaju pojedine sirijske pobunjeničke grupe i direktno im dostavljaju obavještajne podatke, izjavili su danas neimenovani zvaničnici.

Američki dnevnik "Wall Street Journal" piše da je pomoć CIA namijenjena jačanju sekularne opozicije u borbi protiv vladinih snaga, ali i islamista.

List navodi, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da je CIA odabrala neke manje pobunjeničke jedinice iz Slobodne sirijske armije za borbenu obuku i dostavu obavještajnih podataka.

Obuku vrši CIA, uz pomoć britanskih, francuskih i jordanskih obavještajnih agencija.

"Pobunjenici prolaze obuku za upotrebu raznih vrsta naoružanja, uključujući i protivtenkovsko, te uče o taktici ratovanja u urbanoj sredini i protivobavještajnim djelovanjima. Bijela kuća nije željela da pošalje borbenu opremu sirijskim pobunjenicima, uprkos brojnim pozivima unutar SAD, zemalja iz Zaliva i pojedinih evropskih država", ističe američki dnevnik.

Washington je zabrinut da bi oružje moglo da dospije u ruke sve jačoj terorističkoj organizaciji "Nusra front", povezanoj sa Al Qaidom.

Vjeruje se da je "Nusra front" odgovorna za najteže bombaške napade u Siriji u proteklih nekoliko mjeseci.

Posljednji sličan napad izvršen je nedaleko od džamije u Damasku u četvrtak 21. marta, kada je ubijen uticajni sunitski imam Muhamed Buti i još 50 osoba.