Svijet
0

CIA isplatila Pakistanu milione dolara za predaju osumnjičenih za terorizam

FENA
Američka obavještajna agencija (CIA) isplatila je milione dolara Pakistanu za predaju SAD-u više od 360 osumnjičenih da pripadaju Al-Qaidi, rekao je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, a izvještava Times od ponedjeljka.

Ovaj podatak navodi se u njegovoj autobiografiji "Line od Fire: a Memoir", čije je odlomke objavio u obliku feljtona ovaj britanski dnevni list.

Pervez Musharraf ne precizira tačan iznos koji je njegova zemlja dobila za predaju SAD-u 369 osumnjičenih, piše Times, naglašavajući da je američka vlada zabranila takve postupke, prenio je AFP.

Vezano za to pitanje, glasnogovornik američkog ministarstva pravde je rekao: "Nismo u toku. To se ne bi trebalo desiti."

Te dotacije su namijenjene privatnim osobama koja pružaju pomoć da se pronađu oni koji se nalaze na FBI-ovoj listi najtraženijih terorista, ali ne stranim vladama.

Ovi navodi pakistanskog čelnika uslijedili su nakon što je prošle sedmice izjavio, na televizijskom kanalu CBS, da je SAD zaprijetio Pakistanu nakon 11. septembra 2001. da će ga bombardirati ako njegova zemlja ne bude surađivala u borbi protiv terorizma.

Musharraf je ocijenio američku prijetnju "najmanje mogućom diplomatskom izjavom".

"Naši odnosi s međunarodnim čelnicima su stvar o kojoj nismo spremni govoriti", rekao je glasnogovornik FBI-a s kojim je razgovarao Times.

O tom pitanju Pervez Musharraf je napisao također da je bio jako ljut zbog američkih zahtjeva, koje je ocijenio "smiješnim".

"Došlo bi do oštre reakcije da se nisu podržale Sjedinjene Države. Pitanje je bilo, ako ne uradimo tu stvar zajedno s njima, mogli smo ući u sukob. I da li bi odbili napad? Odgovor je ne", piše pakistanski predsjednik u memoarima.