Svijet
0

CIA: Glas Osame bin Ladena u prijetećoj poruci Al-Qaide

FENA
Foto: AFP/SITE-HO
Foto: AFP/SITE-HO
Centralna obavještajna agencija (CIA) uvjerena je da glas koji se čuo u audioporuci objavljenoj u srijedu na islamističkim internetskim stranicama pripada vođi Al-Qaide Osami bin Ladenu, rekao je u četvrtak zvaničnik te američke obavještajne službe.

"CIA je izvršila analizu poruke i s velikom uvjerenosti može kazati da je to glas Osame bin Ladena", rekao je zvaničnik te službe.

On je sadržaj poruke opisao kao "dio propagandne kampanje Al-Qaide, koja je prilično iscrpljena", i dodao da još ne može kazati kada je ta poruka mogla biti snimljena.

U audioporuci, postavljenoj na internet u čast rođenja osnivača islama, Bin Laden je zapretio Evropskoj uniji teškom kaznom zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda.

Bijela kuća je saopćila da se ta poruka pojavila kako bi pokazala da Bin Laden pokušava "sebe prikazati kao važnog branitelja muslimana", prenijela je VoA.

"U isto vrijeme njegova organizacija nastavlja činiti smrtonosne napade na nevine ljude, žene i djecu širom svijeta koji se ne slažu s njihovim radikalnim stavovima", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

U audioporuci, koja je u srijedu objavljena na internetu, Bin Laden je rekao da su karikature dio "križarskog rata" u koji je umiješan poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI.