The Guardian
0

CIA angažirala privatnu firmu za pomoć u borbi protiv terorizma

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Otočni dnevnici u petak iz Amerike prenose saznanja da je Središnja obavještajna agencija (CIA) prije pet godina angažirala privatnu firmu za osiguranje da joj u Iraku pomogne u borbi protiv Al-Qaide.

U dnevniku The Guardian piše da se radi o privatnoj firmi Blackwater u kojoj uglavnom rade bivši američki obavještajci i pripadnici oružanih snaga.

Ta je tvrtka postala zloglasna po operacijama u kojima su u Iraku stradali civili. Najteži incident dogodio se 2007. godine kada je u jednoj od njenih akcija ubijeno 17 civila.

U američku štampu sada je procurila informacija da je CIA angažirala tu tvrtku da joj pomogne u potrazi za čelnicima Al-Qaide.

The Times navodi da pripadnici Blackwatera nisu bili angažirani u akcijama čiji je cilj bio likvidacija čelnika Al-Qaide u Iraku, ali da su pomagali u prikupljanju obavještajnih podataka o njima i u planiranju operacija.

Podatak da je CIA angažirala privatnu tvrtku skrivan je od Kongresa.

Ta činjenica, kako navodi Guardian, izaziva nove sumnje oko toga koliko se CIA za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha ponašala u skladu sa zakonom, odnosno da li je angažiranjem privatnih firmi željela spriječiti da ona bude pozvana na odgovornost.