Svijet
0

CIA analizira novu videoporuku Osame bin Ladena

FENA
Američke vlasti imaju novu videosnimku Osame bin Ladena u kojoj on poziva potencijalne bombaše samoubice u misije protiv zapadnih ciljeva, izvijestile su u petak američke TV mreže ABC i CNN.

IntelCenter, skupina koja nadzire internet stranice terorističkih organizacija, prenijela je u četvrtak najavu s jedne od tih stranica, o objavi nove videoporuke Bin Ladena u sljedeća 72 sata.

"Uskoro, Božijom voljom, videoporuka lavljeg šeika Osame bin Ladena, neka ga Bog čuva", navodi se u poruci na arapskom uz tzv. Stop fotografiju Bin Ladena, koji dobro izgleda i ima potpuno crnu bradu, bez ranijih sjedina, izvještava ABC.

Obavještajni izvori kazali su za ABC News kako vjeruju da je očekivana videoporuka Osame bin Ladena autentična, nedavno proizvedena i dokaz da je čelnik Al-Qaide još uvijek živ.

Očekuje se da će nova videoporuka Bin Ladena, prva u 35 mjeseci od oktobra 2004., biti emitirana sljedećih nekoliko sati ili dana, svakako prije šeste obljetnice terorističkih napada na SAD u utorak 11. septembra, navodi CNN.

"On koristi ovu priliku kako bi dokazao da je živ, da nam se naruga i da iskoristi svečane komemoracije 11. septembra da dobije nešto propagande", ocijenio je stručni savjetnik ABC-a Richard Clarke, bivši protuteroristički dužnosnik Bijele kuće.

ABC News je izvijestio kako ima informacije da CIA trenutno analizira videosnimku. "Sasvim je moguće da je to novi video", rekao je glasnogovornik CIA-e za ABC.

Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff kazao je za CNN kako ne može službeno potvrditi da američke vlasti imaju snimku Bin Ladena, ali da može reći kako se u takvim situacijama analizira gdje je snimka načinjena i kada, je li autenična i drugo.

Ministarstvo domovinske sigurnosti izdalo je u petak kratku obavijest u kojoj navodi kako "FBI nema obavještajnih informacija o određenoj ili neposrednoj prijetnji na teritoriju SAD-a".

"Procjenjujemo da ranija javna saopćenja čelnika Al-Qaide nisu sadržavala kodirane poruke ili signale povezane s određenim terorističkim napadima. Obljetnica napada od 11. septembra 2001. služi kao žarišna tačka za propagandu, no Al-Qaida ranije nije tempirala svoje operacije uz određeni datum", navedeno je u obavijesti ministarstva, uz najavu daljnjeg praćenja situacije i otkrivanja mogućih prijetnji uz angažiranje cijele obavještajne zajednice u SAD-u.