Svijet
0

CIA: Al-Qaida poražena u Iraku

FENA
Sjedinjene Američke Države ocjenjuju da je al-Qaida u Iraku i Saudijskoj Arabiji značajno poražena i da se nalazi u defanzivi, uključujući i afganistansko-pakistansku granicu, rekao je u petak direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Michel Hayden u intervjuu za Washington Post.

Hayden je za ovaj dnevni list, ipak, naglasio da al-Qaida i dalje predstavja ozbiljnu prijetnju.

Među uspjesima, smatra on, jesu "potpuni strateški poraz al-Qaide u Iraku, potpuni strateški poraz al-Qaide u Saudijskoj Arabiji, značajna defanziva al-Qaide na svjetskom nivou, i mogu slobodno reći da je "ideološki" ovakav vid islama "odbačen pomalo svuda u svijetu".

Ova pozitivna ocjena američke obavještajne službe uslijedila je godinu dana nakon izvještaja CIA-e u augustu prošle godine, gdje se navodi da se al-Qaida pregrupisala duž granice između Afganistana i Pakistana i odlučna je da ponovo napadne SAD.

Međutim, prema Haydenu, napredak protiv al-Qaide, uključujući i tu granicu, postignut je zahvaljujući operacijama američkih obavještajnih službi, pokrenutih u januaru u tom regionu, uz upotrebu bespilotnih aviona.

Washington smatra da su pakistanske plemenske zone postale "svetišta" al-Qaide i afganistanskih talibana.

Govoreći o uspjesima u Iraku, Hayden je također optužio Iran da se uveliko miješa u unutarnje stvari Iraka.

"Politika iranske vlade, koju je odobrio najviši vrh vlade, jeste da se olakša ubijanje Amerikanaca i ostalih pripadnika koalicionih snaga u Iraku", rekao je on.

SAD redovno optužuje Iran da podržava šiitske grupe koje neprijateljski gledaju na iračku vladu, naoružava ih, što Teheran stalno demantira.