Svijet
2

Churchill predlagao da SAD bace atomsku bombu na Kremlj

FENA
Winston Churchill
Winston Churchill
Iz tajnog dokumenta iz arhiva FBI otkriveno je kako je Winston Churchill po završetku Drugog svjetskog rata apelirao na Amerikance da bace atomsku bombu na Kremlj, što je smatrao jedinim načinom da se spriječi širenje komunizma na Zapad.

Churchill koji je bio britanski premijer tokom Drugog svjetskog rata, a potom i pedesetih godina 20.vijeka, taj prijedlog iznio je 1947. godine američkom desničarskom republikanskom senatoru Stylesu Bridgesu, koji je trebalo da pomogne da se američki predsjednik Harry Truman ubijedi da baci atomsku bombu na Moskvu, piše britanski Daily Mail, a prenosi Russia Today.

Tajni dokument FBI će se pojaviti u knjizi istraživačkog novinara Tomasa Mejera "Churchillovi i Kennedyevi", koja izlazi iz štampe narednog mjeseca.

U dokumentu se navodi kako je Curchill insistirao da je "jedini spas za svjetsku civilizaciju da američki predsjednik proglasi kako Rusija ugrožava mir u svijetu" i da je napadne.

U suprotnom, isticao je Churchill, Rusija će napasti Ameriku "u roku od dvije - tri godine, kad se sama domogne atomske bombe, pa će civilizacija biti uništena ili unazađena za više godina".

SSSR je svoju prvu atomsku bombu testirao 1949. godine, što je potpuno iznenadilo SAD, koje nisu bile svjesne da i Sovjeti raspolažu nuklearnim oružjem.