Svijet
0

Christopher Hill u utorak u Seulu

FENA
Christopher Hill, glavni američki pregovarač za Sjevernu Koreju, trebalo bi da ove sedmice posjetiti Seul radi razgovora o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, objavio je u ponedjeljak južnokorejski zvanični izvor.

Hill treba da stigne u utorak u Seul, gdje će se sastati sa svojim južnokorejskim kolegom Chun Young-moonom.

Američki pregovarač "razgovarat će i s južnokorejskim dužnosnicima o sjevernokorejskom nuklearnom dosjeu", saopćio je Moon Tae-young, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

U srijedu će se Hill sastati sa zamjenikom južnokorejskog ministra vanjskih poslova Kwon Jong-rakom a u četvrtak će otputovati za Indoneziju.

Sjeverna Koreja pristupila je u petak novim probnim ispaljivanjima raketa, upozoravajući da bi mogla odgoditi denuklearizaciju Korejskog poluotoka ako SAD bude kasnio u rješavanju spora o nuklearnom dosjeu, koji već nekoliko mjeseci stoji na mrtvoj tački.

Probna ispaljivanja uslijedila su u kontekstu napetosti s Južnom Korejom, čiji konzervaivni predsjednik Lee Myung-bak traži čvrst stav prema komunističkom režimu i želi uvjetovati ekonomsku pomoć svoje zemlje vidnim napretkom na nuklearnom programu.