Svijet
0

Christopher Hill obišao nuklearni kompleks Yongbyon

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vodeći američki nuklearni pregovarač za Sjevernu Koreju obišao je njezin nuklearni reaktor i tako postao prvi visokorangirani američki zvaničnik koji je otišao tamo, saopćio je zvaničnik u utorak, u vrijeme napretka u naporima na okončanju decenijama dugog nastojanja komunističke zemlje da se domogne atomskog opružja.

Pomoćnik američke državne tajnice Christopher Hill obišao je kompleks Yongbyon, sjeverno od Pyongyanga, u ponedjeljak popodne, saopćio je Max Kwak, glasnogovornik američke ambasade u Seulu.

On nije pružio nikakve druge detalje, uključujući i Hillovu reakciju na provedbu onesposobljavanja reaktora za proizvodnju plutonija koje se vrši u okviru sporazuma šest strana.

U utorak se Hill sastao sa sjevernokorejskim ministrom vanjskih poslova Pak Ui Chunom, javila je sjevernokorejska Centralna novinska agencija u vijesti od jedne rečenice.

Američki posrednik također je obišao Pyongyang i vozio se podzemnom željeznicom s ostalim članovima američke delegacije, uključujući Sung Kima, vodećeg stručnjaka State Departmenta za Koreju, vidi se na snimcima TV vijesti AP-a.

Hillova posjeta Yongbyonu učinila ga je prvim visokim američkim zvaničnikom koji je obišao kompleks, saopćila je američka ambasada u Seulu.

Kompleks je središte sjevernokorejskih aktivnosti na stvaranju atomskog oružja koje su kulminirale prvim testom atomske bombe u historiji te zemlje u oktobru prošle godine.

Nakon Hillove posjete Sjeveru, očekuje se da se nastave šestostrani razgovori u Pekingu. Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova Cho Hee-yong izjavio je, međutim, da Kina još nije odredila datume za razgovore i da će biti teško nastaviti pregovore iduće sedmice.

Američlki diplomat još jednom je posjetio Sjever u junu, postajući tako prvi visoki američki zvaničnik koji je posjetio nepristupačnu zemlju u više od četiri godine.