Istraživači tvrde
0

Christopher Columbus donio sifilis u Evropu

Sarajevo-x.com
Christopher Columbus
Christopher Columbus
Iako hvaljen za otkriće Amerike, reputacija Christophera Columbusa je narušena jer je utvrđeno da je donio sifilis u Evropu. Uprkos izvještajima prema kojima je u Španiji bilo sifilisa u 15. stoljeću, istraživači sa Univerziteta Emory tvrde da je krivac za to ipak Columbus.

Istraživači George Armelagos sa Univerziteta Emor, Molly Zuckerman sa Univerziteta u Mississippiju i Kristina Harper sa Columbia Univerziteta tvrde da ne postoji dokaz o postojanju sifilisa u Evropi prije 1492. godine. U to doba sifilis je bio bolest za koju nije postojao lijek i pacijent koji je imao sifilis bi umirao. Doktori tada nisu imali nikakvo znanje o toj bolesti.

Prvi slučaj sifilisa zabilježen je 1495. godine, tri godine nakon povratka Columbusa. Istraživač Armelagos tvrdi da je prvo mislio da je ideja da je slavni moreplovac donio bolest bila smiješna, ali da su zatim pregledana 54 izvještaja koja su trebala dokazati da on nije donio bolest u Evropu i pronašao niz nepravilnosti.

"Izvještaji koji oslobađaju Columbusa krivice da je prenio sifilis u Evropu nemaju nikakvu naučnu vrijednost i puni su nepravilnosti", rekao je Armelagos u izvještaju, prenosi Telegraph.