Svijet
0

Christofias spreman za trajno rješenje pitanja Kipra

FENA
Predsjednik Kipra Demetris Christofias izrazio je u srijedu spremnost da s dužnosnicima turskog dijela Kipra pronađe trajno rješenje problema podijeljenog otoka, upozoravajući pritom da bi neuspjeh imao "teške posljedice".

"Istovremeno, smatramo da nije produktivno djelovati ishitreno, bez neophodne pripreme koja će omogućiti da se postigne napredak", naglasio je on.

"Ne želimo ni kasniti. Nemamo vremena. Ovoga puta moramo uspjeti. Novi neuspjeh bio bi poguban za budućnost našeg naroda, kiparskih Grka i kiparskih Turaka", insistirao je predsjednik Republike Kipra.

Christofias je rekao da je "spreman pažljivo saslušati što Talat ima da kaže o preprekama i problemima".

Njihov susret je predviđen za petak i bit će prvi nakon izbora 24. februara Christofiasa, vođe Komunističke partije Akel, za predsjednika Kipra.

Novi predsjednik je pozvao prošle sedmice čelnika turskog dijela Kipra da prihvati pruženu ruku. "Nadam se da će Talat ptihvatiti i stisnuti ruku koju mu pružam", rekao je on na svom prvom evropskom samitu u Bruxellesu.

Kipar je podijeljen od 1974. godine, kada su turske snage upale u sjeverni dio otoka odgovarajući na kratak državni udar što ga je u

Nikoziji potaknuo tadašnji vojni režim Grčke.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju otoka stoje od 2004., kada su kiparski Grci na referendumu odbacili UN-ov nacrt rješenja, dok su taj plan zauzvrat prihvatili kiparski Turci. Samo je grčki dio Kipra tada ušao u Evropsku uniju, jer samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Kipar ne priznaje niko osim Turske.