Svijet
0

Christofias: Mirovni pregovori zavise od Turske

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kiparski predsjednik Demetris Christofias kazao je u petak da uspjeh pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra, koji se vode između Grka i Turaka na ovome mediteranskom otoku, zavisi od Turske.

"Naš cilj je da riješimo kiparski problem, ali smo mnogo puta rekli da je ključ rješenja u Turskoj", rekao je Christofias na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

Kiparski Grci i Turci ponovno su počeli pregovore o ujedinjenju otoka u septembru 2008. godine ne bi li premostili višedecenijski sukob koji "koči" Tursku na putu priključenja Evropskoj uniji i komplicira odnose između dva NATO-ova saveznika – Atine i Ankare.

Britanska agencija podsjeća da su čelnici kiparskih Grka (Christofias) i Turaka (Mehmet Ali Talat) na papiru saglasili da ponovno ujedine dva razdvojena dijela Kipra u federaciju od dvije zone sa širokim autonomijama i slabom centralnom vladom, ali se nisu saglasili oko praktične primjene dogovorenoga.

Kipar je podijeljen od 1974. godine na južni grčki i sjeverni turski dio otoka, na kome su Turci proglasili nezavisnu državu koju je dosad priznala samo Ankara.