Svijet
9

Christiane Amanpour: Malala je najhrabrija djevojčica na svijetu

Klix.ba
Malala Yousafzai (Foto: AFP)
Malala Yousafzai (Foto: AFP)
Kada se probudila iz kome nakon što su je talibani pokušali ubiti, pakistanska djevojčica Malala Yousafzai bila je svjesna samo jedne stvari - da je ranjena. Kada je čula da svi oko nje govore engleskim jezikom, shvatila je da je nije u svojoj rodnoj zemlji. Svega što se desilo između, nije bila svjesna.

Ovo je djevojčica ispričala proslavljenoj novinarki CNN-a Christiane Amanpour u intervjuu koji će biti emitiran za dva dana.

Sve što je Malala željela je da ide u školu, ali je živjela u Pakistanu, u području gdje su talibani preuzeli vlast i nametnuli svoju radikalnu ideologiju - bez muzike, otkrivenih žena i bez djevojčica u školama.

Zbog toga što se nije htjela pokoriti njihovom režimu, pokušali su je ubiti. No, nekim čudom, Malala je preživjela i nastavila govoriti o potrebi obrazovanja, jednakosti i ekstremizmu.

"Talibani govore da se moramo boriti za islam i zato im želim poručiti da budu miroljubivi, jer je pravi džihad borba putem olovke i riječi. Vodite takav džihad. To i ja radim, borim se za svoja prava i prava svih djevojaka", ispričala je Malala Amanpour.

Nakon što se probudila iz kome, zahvalila je bogu zato što je živa. Odmah je zatražila komadić papira na kojem je napisala poruku svojim roditeljima, jer nije mogla govoriti.

"Drugo pitanje koje je bilo važno za mene je plaćanje računa u bolnici. Pitala sam se ko će platiti za mene. Znala sam da nemam novca i da živimo u unajmljenoj kući", ispričala je hrabra Pakistanka.

Nakon što su talibani zabranili djevojčicama da ideu u školu, da gledaju TV ili slušaju muziku, Malala se oglušila na njihove zabrane. Nastavila je normalno pohađati nastavu i slušati zapadnjačku muziku, Justina Biebera i Selenu Gomez posebno. Školsku uniformu je zamijenila običnom odjećom kako ne bi bila upadljiva.

No, nije željela šutjeti i kriti se pa je otvoreno o svemu progovorila na jednom TV stanici, a o svemu je pisala na svom blogu. Mislila je da će je svakako ubiti pa "bolje ideja je bila da pričam pa da me ubiju".

Malalina priča se ne može ispričati bez njenog oca Ziauddina, kaže Amanpour. U većini paksitanski porodica, kada se rodi žensko dijete čestita se samo majci, jer se smatra da muška djece vrijede više.

No, za Malalinog oca nije bilo tako.

"Radio sam sve suprotno tradiciji jer nisam želio svojoj kćerci skresati krila. Ona je nešto najdragocjenije što imam u životu. Mi nismo samo otac i kćerka već prijatelji", ispričao je Ziauddin Christiane Amanpour.

"Mislim da je bolje umrijeti nego šutjeti jer teško je ne reći ništa kad ubijaju vaš narod", dodaje on.

Malala je kazala da se uvijek plašila da će se talibani osvetiti njenom ocu koji ju je uvijek ohrabrivao da govori istinu.

Djevojčica koja je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir pričala je Amanpour o svojoj prošlosti kada je Pakistan bio slobodna zemlja. Maštala je, kaže, da bude doktorica, a onda se dolaskom talibana na vlast sve promijenilo.

"Mogu me ubiti, ali će ubiti samo Malalu, jer ne mogu ubiti ono za šta se ja borim, a to je obrazovanje, mir i ljudska prava. Moja borba za ravnopravnost će živjeti i oni je nikada ne mogu ubiti", poručila je Malala.