Svijet
0

Chirac - Schroeder: Kriza u EU neće narušiti odnose s Rusijom

NINA
Francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder istaknuli su jučer na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kaliningradu da nesporazumi unutar Evropske unije o njenoj budućnosti neće narušiti odnose Unije s Moskvom.

Chirac i Schroeder su naglasili da je Rusija bila i da ostaje strateški partner Evropske unije bez obzira na trenutnu krizu oko odbijanja evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj i sukoba oko proračuna.

«To je problem s kojim se moraju nositi članice EU-a, ali to nije povezano s našim strateškim partnerstvom s Rusijom», kazao je Schoreder.

Na sastanku trojice predsjednika također je razgovarano i o statusu Kaliningrada, lučkog grada uz Baltičko more koji je odsječen od ostatka Rusije nakon raspada Sovjetskog saveza.

Status tog malog teritorija uz Baltičko more postalo je bolna tačka u odnosima EU-a i Rusije od prošlogodišnjeg proširenja Unije na Poljsku i Litvu, čime je Kaliningrad praktički okružen EU-om.

Službena Moskva tražila je posebna pravila za putnički i teretni promet preko Litve kako bi se premostio teritorijalni jaz između Kaliningrada i ostatka Rusije.